ashwagandha

Voordelen van ashwagandha

Ashwagandha is ook bekend als Indiase ginseng en heeft een grote variëteit aan voordelen voor onze gezondheid. Dit gaat dan vooral om zijn mogelijkheid te strijden tegen kanker en tegen diabetes. Ook zal dit kruid ervoor zorgen dat we ontstekingen kunnen tegengaan. Het heeft zijn positieve werking reeds bewezen tegen astma, artrose, hoge bloeddruk en vooral stress. Daarnaast zullen de krachtige antioxidanten die we terugvinden in ashwagandha ervoor zorgen dat we het immuunsysteem een extra duwtje in de rug geven. En daarbij bescherming bieden tegen talrijke aandoeningen en chronische ziektes.

Het gebruik van ashwagandha is talrijk aanwezig in de Ayurveda, de Indiase geneeskunde. Daar werd het onder meer toegediend als middel tegen depressie. Maar ook, misschien wel verrassend, tegen onvruchtbaarheid zowel bij mannen als bij vrouwen.

Cholesterolwaarden in balans houden

Ashwagandha zal door middel van zijn ontstekingsremmende werking en antioxidante werking ervoor zorgen dat we minder problemen ondervinden met het hart en de bloedvaten. Daarnaast zal deze mogelijkheid ook helpen om  cholesterolwaarden in balans te houden. Onderzoeken hebben aangetoond dat ashwagandha kan helpen om het cholesterol in balans te brengen.

Erectieproblemen

Hoewel er weinig wetenschappelijk bewijs voorhanden is, toch kan ashwagandha gebruikt worden om bijvoorbeeld erectieproblemen te verhelpen. Het kruid zal er eerst en vooral voor zorgen dat ons libido terug in evenwicht wordt gebracht. Door middel van de adaptogene werking. En kan door zijn cortisolblokkerende functie helpen om erectieproblemen te vermijden.

Onvruchtbaarheid

Naast het verhogen van het libido zal ashwagandha ook helpen om de spermakwaliteit te verbeteren. Een studie heeft aangetoond dat dit kruid een belangrijke rol speelt in het verhogen van de hoeveelheid sperma, maar ook in het verhogen van de kwaliteit van het sperma. Dat zal ervoor zorgen dat mannen met onvruchtbaarheid toch nog een mogelijke kans hebben om hun partners zwanger te maken.

Vermindert stress

Misschien wel de meest gekende en meest krachtige werking van ashwagandha is zijn mogelijkheid om stress te verbannen uit ons lichaam. Wanneer we onder stress staan zullen we automatisch hogere hoeveelheden cortisol aanmaken. Deze hogere hoeveelheden cortisol zullen voor talrijke problemen zorgen in ons lichaam. Een verhoogde kans op diabetes, hartproblemen, overgewicht, verstoring van de hormonenbalans en vele andere negatieve aspecten. Ashwagandha kan na 30 minuten het toegenomen cortisol reeds terug in balans brengen door middel van zijn krachtige adaptogene functie.

Schildklier stimuleren

Mensen die sukkelen met een vertraagde schildklier kunnen ashwagandha proberen om de schildklierhormonen te stimuleren. Onderzoeken hebben aangetoond dat wanneer dit kruid elke dag gebruikt wordt, er een duidelijke verhoging merkbaar zal zijn van de schildklierhormonen.

Depressie

Door zijn stresswerende aspecten kan ashwagandha ook gebruikt worden bij mensen die lijden aan depressie. Al moeten we meteen zeggen dat daarvoor relatief hoge dosissen van tot wel 6.000 mg moeten gebruikt worden. Onderzoek heeft kunnen aantonen dat de werking van de plant, gelijk is aan de werking van het medicijn lorazepam. Ook een ander medicijn tegen depressie werd reeds vergeleken met ashwagandha. En men kon soortgelijke resultaten vaststellen. Zonder de bijwerkingen die optraden bij de medicatie.

Afkicken van verslavingen

Ashwagandha kan gebruikt worden om af te kicken van bepaalde verslavingen. Wanneer we verslaafd zijn aan medicijnen, drugs of tabak dan zal het dopamine gaan stijgen wanneer we deze stoffen innemen. We hebben het gevoel dat we ze nodig hebben om gelukkig te zijn.

Indien men daarmee stopt vallen we in een soort dal. Ashwagandha kan dit dal opvangen door het serotonine en dopamine een duwtje in de rug te geven. Dit zal bepaalde afkickverschijnselen helpen tegengaan.

Testosteron

Hoewel bij mannen met een gezond testosteron er weinig verschil kan worden opgemerkt. Toch geen significante verschillen. Zo kunnen mannen met een testosteron tekort toch profiteren van het gebruik van deze kruiden. De balancerende en adaptogene werking zal de hormoonbalans in het lichaam herstellen. Waardoor het testosteron gaat stijgen.

Dit zien we het sterkst bij mannen met impotentie, laag libido en onvruchtbaarheid. Omdat zij, hoewel niet altijd, te maken hebben met een lager testosterongehalte.

Bijwerkingen

Er zijn natuurlijk ook bijwerkingen verbonden aan het gebruik van ashwagandha. We gebruiken het kruid beter bij onze maaltijd. Indien we het supplement op onze nuchtere maag innemen zonder enige voeding dan verhoogt de kans op eventuele bijwerkingen. Dat kunnen buikkrampen zijn, maar kan evengoed diarree of maagproblemen zijn. Het is daarom beter dat we het kruid gebruiken tijdens de maaltijd.

Voor zwangere vrouwen wordt het gebruik van ashwagandha afgeraden. Dit omdat het kruid een abortus zou kunnen opwekken. Het stimulerende effect op de spieren in de baarmoeder zouden deze effecten kunnen helpen bekomen. Zwangere dames vermijden ashwagandha dus beter.

Ook vrouwen die borstvoeding geven worden afgeraden om dit kruid te gaan gebruiken. Hoewel voor de zwangerschap het kruid zeer effectief kan zijn om de vruchtbaarheid te verbeteren, zowel bij mannen als bij vrouwen. Tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding wordt dit beter vermeden.

Mensen die medicijnen nemen tegen een vertraagde schildklier dienen op te letten met het combineren van dit supplement en de medicatie. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de schildklier plots te snel gaat werken. En kan dan weer voor andere problemen gaan zorgen.

Bron:

Gezonder Leven – Ashwagandha Waar Is Het ECHT Goed Voor? De Feiten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *