valeriaan

Belangrijke voordelen van valeriaan

Valeriaan is een plant die oorspronkelijk voorkomt in Europa. De plant wordt vooral gebruikt als plant in de tuin. Ze kan zo’n 2 meter hoog worden en heeft rechte takken waarvan de toppen op een paraplu lijken.

Toch heeft de plant valeriaan heel wat gunstige aspecten met zich mee.  Het kan op verschillende manieren gebruikt worden. Zo kan het worden gebruikt als een drank, het kan worden gebruikt in thee. En het kan verwerkt worden in poeder, die dan weer wordt verwerkt in capsules.

valeriaan slapen

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van valeriaan. Toch is één van de belangrijkste, het rustgevende aspect. Zo wordt het gebruikt bij mensen die onder ernstige vormen van stress staan. Of mensen die problemen hebben om te slapen.

Het kent op dat vlak een zeer lange geschiedenis. Reeds in de jaren 1600 was men al op de hoogte van deze rustgevende effecten. Het werd toen ook vooral toegediend als middel bij mensen die moeilijk konden slapen. Of bij mensen die last hadden van rusteloosheid.

Beter slapen

Een betere nachtrust is gegarandeerd wanneer we valeriaan gebruiken. Er zijn verschillende zaken die er kunnen voor zorgen dat we moeilijk in slaap kunnen raken. Maar er zijn weinig zaken die ervoor zorgen dat we met blijvende slaapproblemen te maken hebben.

De belangrijkste oorzaak is zeker stress. Wanneer we teveel piekeren in bed, dan kunnen we onmogelijk de slaap vatten.

Valeriaan zal ervoor zorgen dat we meer ontspannen en zal er op die manier ook voor zorgen dat we minder snel gaan piekeren. Waardoor we dus sneller de slaap zullen kunnen vatten.

Tegen angst

Niet alleen slaapproblemen kunnen worden opgelost door valeriaan te gebruiken. Ook angst kan ermee worden behandeld. Angst komt in vele vormen. Dat kan gaan van een simpele fobie, tot ernstige paniekaanvallen.

In veel gevallen wordt dan een kalmerend middel toegediend zoals lorazepam of een ander kalmerend middel.

Het rustgevend effect op de zenuwen door valeriaan kan ons ook helpen om van deze problemen af te komen. Zonder daarvoor meteen medicijnen te moeten gebruiken.

Als pijnstiller

valeriaan stressHet kan ook worden gebruikt als pijnstiller. Dit zien we vooral bij vrouwen die last hebben van PMS. PMS is een aandoening waarbij we last krijgen van krampen en andere ongemakken, enkele weken of dagen voor de menstruatie.

Wanneer we valeriaan gebruiken kunnen we profiteren van het verdovend effect die de plant met zich meebrengt. Waardoor minder krampen ontstaan en vrouwen dus ook minder symptomen vertonen van PMS.

Hoofdpijn

Hoofdpijn wordt vaak in verband gebracht met stress. Al is dat natuurlijk niet altijd de oorzaak. We weten reeds dat valeriaan ons kan helpen ontspannen. Maar valeriaan kan ook makkelijk gebruikt worden tegen hoofdpijn.

Het rustgevend effect, in combinatie met het verdovend effect van de plant zal ervoor zorgen dat we hetzelfde effect krijgen als bij de pijnstiller ibuprofen. Zonder de bijwerkingen of risico’s die ibuprofen met zich meebrengt natuurlijk.

Referentie:

https://www.science.gov/topicpages/v/valeriana+officinalis+valerian

https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-drug?cdrid=350071

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4394901/

http://www.orthokennis.nl/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *